Antwoord op uw palingvragen
Factsheet: Paling en certificering
Paling uit Noord Ierland beschermde naamsaanduiding
Meer kans voor paling door open sluizen
Palinghandel kiest voor verdere verduuzaming
Ierse paling uit het Lough Neagh
Verlies aan leefgebied probleem voor paling
Schieraal
Hindernissen maken het de paling niet makkelijk
Glasaal
Geschiedenis: De Nederlandse palinghandel op Londen
Palingoproer in Amsterdam
Consumptie van paling over de wereld
Over de voortplanting van paling
Problemen in een palingleven
Paling een bijzondere vis. Lees hier over zijn leven en leeftijd
Paling of Aal ?
Paling en de Nederlandse taal
Is paling eten gezond?
KIDS - paling spreekbeurt
Levenscyclus paling
Paling uit Noord Ierland beschermde naamsaanduiding
Toome, Noord-Ierland, 12 september 2011
De palingen van de grootste commerciële palingvisserij in Europa, op het Lough Neagh in Noord-Ierland, hebben een beschermde wettelijke status tegen imitatie, waardoor ze vanaf nu dezelfde bescherming genieten als Champagne, Cornish pasteitjes en Parma ham.
paling uit Lough Neagh is herkenbaar aan dit logo
Bijna alle in het Lough Neagh gevangen paling - meer dan 400 ton vorig jaar - worden als gerookte paling gegeten in Nederland en Noord-Duitsland. De EU- bescherming, bekend als beschermde geografische aanduiding (BGA) ook wel oorsprongsaanduiding genoemd, is de eerste voor etenswaren in Noord-Ierland. Hoewel Armagh Bramley appels en nieuw seizoen Comber aardappelen in afwachting zijn van een soortgelijke erkenning.
Father Oliver P. Kennedy, van de Lough Neagh Fishermen's Co-operative Society, welke het exclusieve recht op palingvisserij in het Louhg Neagh bezit, zei: "Het is een beloning voor de vissers rond de zeearm. Onze palingvissers vangen de paling met behulp van methoden die generaties lang van vader op zoon doorgegeven worden. De Beschermede Geografische Aanduiding zal ons helpen om de paling uit het Lough Neagh paling te verkopen op de Europese markt en zal hopelijk ook helpen om het imago van het product te verhogen. "
De Britse Minister van Landbouw Michelle O'Neill zei: "Deze BGA erkent niet alleen de kwaliteit van de Lough Neagh paling, maar ook het historische belang van het product naar het gebied met het voortgezet gebruik van traditionele methoden en duurzame praktijken."
Secretaris Jac. Tijsen van de Nederlandse Vereniging van Palinghandelaren (NeVePaling) is verheugd met deze bescherming. Jac.: “De oorsprong van de paling van het Lough Neagh wordt op deze manier duidelijk weergegeven. De Nederlandse consument wil duidelijk weten waar een product vandaan komt. Onze leden, het overgrote deel van de Nederlandse palinghandelaren, zullen er op toe zien dat deze GBA correct gebruikt zal worden. Tenslotte blijft paling een prachtig en heerlijk product”