Beroepsvisser gepakt na palingstroperij
Tijdens een inspectie van het visstroperijteam van de Nederlandse Voedsel- en Waterautoriteit (NVWA) is een beroepsvisser in Noord-Holland betrapt op het stropen van paling.
Gesloten periode aalvangst
Om de palingstand te verbeteren is het van 1 september tot en met 30 november verboden te vissen met aalfuiken. In deze periode mag er wel op wolhandkrab worden gevist. Hiervoor moeten wel speciale fuiken worden gebruikt zodat de aal kan ontsnappen. Vissers kunnen een ontheffing aanvragen bij het Productschap Vis om de wolhandkrab te mogen vangen.
Paling oftewel aal mag tot eind november niet worden gevangen. De beroepsvisser had wel een ontheffing om met aangepaste aalfuiken wolhandkrab te vangen. Het viel de inspecteurs eind vorige week op dat de visser niet alleen wolhandkrab uit de fuiken haalde. De meegevangen paling werd niet teruggezet in het water, maar levend verstopt in speciale zakken onder een aanlegsteiger. In totaal werd 70 pond paling door het stroperijteam aangetroffen.
Het Productschap Vis, de verlener van de ontheffing om met aangepaste fuiken op wolhandkrab te vissen heeft de ontheffing van de gepakte visser per direct ingetrokken. Inspecteurs van de NVWA zien erop toe dat alle fuiken van de gepakte visser uit het water worden verwijderd.
Aangezien aal een beschermde diersoort is, overtreedt de visser niet alleen de Visserijwet, maar ook de Flora- en faunawet. Voor beide vergrijpen krijgt de man een proces-verbaal. Dergelijke overtredingen kunnen maximaal gevangenisstraf van 6 jaar tot gevolg hebben.
bron: Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit