Hardinxveld-Giesendam
Misschien is de paling wel een voorteken dat het Nederlands Elftal goud wint bij het WK voetbal. ,,De kans op de gouden WK-bokaal is namelijk veel groter dan de kans een gouden paling te vangen." Klaas Klop van het gelijknamige visserijbedrijf uit Hardinxveld-Giessendam wist dan ook niet wat hij zag toen hij het beestje met de bijzondere kleur binnenhaalde. ,,Ik ben niet bijgelovig, maar verschillende mensen uit mijn omgeving zien het als een voorteken."
De familie Klop vist al meer dan vierhonderd jaar op de grote rivieren. De laatste jaren komt de palingvisserij steeds negatief in de publiciteit omdat de paling op uitsterven zou staan. In het rivierengebied is dat volgens Klaas nog niet te merken. ,,Misschien komt dat doordat de rivieren nog steeds in open verbinding staat met de Noordzee of omdat het water nog steeds voedselrijk is. De vele glas- en pootaaltjes die we in onder andere de Biesbosch hebben uitgezet, zullen daar ook wel aan bijdragen."
Wat we weten is dat de jonge paling (glasaal) veel water in Nederland niet meer op eigen kracht bereiken omdat er veel te veel sluizen, dijken, dammen en stuwen zijn. Dit zijn voor de jonge paling (glasaal) onneembare hindernissen. De beroepsvissers zorgden zelf voor een goede palingstand door in dat afgesloten water jonge palingen (glas- en pootaal) uit te zetten. Na de opkomst van de palingkwekerijen werd de glasaal steeds duurder en mede daardoor werd er vanaf 1980 ook steeds minder en tot slot niets meer uitgezet.
Klop is dan ook verheugd dat dit jaar voor het eerst sinds vele jaren weer ruim 2,25 miljoen jonge palingen in Nederland zijn uitgezet. De komende jaren moet de uitzet van jonge paling (glasaal) en het naar open zee helpen van volwassen paling (schieraal) groots worden aangepakt.
De Hardinxvelder hoopt dat de palingstand zich daardoor snel en duurzaam herstelt. Dit jaar moeten zijn collega's en hij vanaf 1 september stoppen met het vissen op paling. ,,Dat is een hard gelag maar hopelijk kunnen we dan wel blijven doorvissen op wolhandkrabben. Het overleg daarover gaat de goede kant op. Voor de hele familie is het belangrijk dat de beroepsvisserij op paling mogelijk blijft. De familie Klop vist aal 400 jaar op een duurzame manier. Het animo onder de kinderen in de familie om ook beroepsvisser te worden is groot. Klop: ,,Misschien is die gouden paling ook wel een goed voorteken voor het behoud van een gezonde en duurzame beroepsvisserij. Daarom hebben we hem zelf gehouden. Natuurlijk niet zoals Dagobert Duck in een pakhuis maar in onze eigen tuinvijver. Daar kan hij onbezorgd uitgroeien tot een volwassen schieraal. Ik ben benieuwd wat voor kleur hij dan krijgt. Misschien wel oranje."
bron: Het Kompas Hardinxveld-Giessendam