Lees hier hoe Greenpeace kennis mist:
Wageningen, 15 april 2008
Paling volgens Greenpeace op de site www.maakschoonschap.nl
Herkomst: Europees (wild en kweek)
Latijn: Anguilla anguilla
Engels: Eel
Vangstmethoden: ?
De meeste paling in de winkel is kweek, omdat wilde paling erg schaars is geworden. De jonge paling (glasaal) legt lange afstanden af op zee om uiteindelijk ook in Nederland de rivieren op te zwemmen om te paren. Dit wordt ernstig bemoeilijkt door alle gemalen en sluizen. Door de veel te intensieve vangst van glasaaltjes (o.a. voor de kweek), ziektes en watervervuiling is de paling ernstig bedreigd.
Het aantal glasaaltjes is gigantisch afgenomen; er is nog slechts 1 procent van de populatie van de jaren '80 over. Sinds juni 2007 is paling opgenomen op de CITES lijst van beschermde diersoorten om te voorkomen dat de paling uitsterft.
Paling is in 2007 gevonden in vrijwel alle supermarkten.
De Europese paling moet kunnen herstellen en hoort dus niet in de supermarkt te worden verkocht!
Het commentaar van iemand die het wel weet:
Vangstmethoden: ?
Greenpeace zet daar een vraagteken bij. De Nederlandse wetgeving eist duidelijkheid op dit gebied vandaar dat elke visspecialist u vertellen kan op welke manier zijn paling gevangen is. Op zijn producten staat duidelijk vermeldt uit welk gebied deze afkomstig zijn en op welke wijze deze is gevangen. De VWA (Voedsel en Waren Authoriteit) controleert dit en legt zware sancties op bij overtreding. Het vraagteken dat Greenpeace plaatst laat zien dat Greenpeace slecht op de hoogte is van de Nederlandse wetgeving.
De meeste paling in de winkel is kweek, omdat wilde paling erg schaars is geworden.:
Het klopt inderdaad dat de meeste paling tegenwoordig gekweekt is. Hoewel de term gekweekt erop lijkt te duiden dat palingen gekweekt worden. De voortplanting van de paling is in de natuur nog nooit door mensen waargenomen vandaar dat in de vakhandel gesproken wordt over Aquacultuur. Mesten zou een beter woord kunnen zijn dan palingkweek. De bewering dat de meeste paling in de winkel kweek is omdat wilde paling erg schaars is geworden klopt niet. Wilde paling is slechts een klein gedeelte van het jaar geschikt om verwerkt te worden tot het product palingfilet. Paling uit aquacultuur bedrijven is het hele jaar beschikbaar. Hier mist Greenpeace de boot door gebrek aan vakkennis.
De jonge paling (glasaal) legt lange afstanden af op zee om uiteindelijk ook in Nederland de rivieren op te zwemmen om te paren.:
Jonge glasaal legt inderdaad een lange afstand af. Tot zover klopt de zin van Greenpeace echter dan begint het verhaal van Greenpeace grote onwaarheden te verkondigen. Iedereen die ook maar iets weet van paling kan vertellen dat paling paait in de Sargassozee. Het uiteindelijk paaien van paling in Nederlandse rivieren is dan ook waarschijnlijk, zoals meer beweringen, uit een dikke duim van een Greenpeace medewerker gekomen. Wederom mist Greenpeace de boot door gebrek aan kennis.
Dit wordt ernstig bemoeilijkt door alle gemalen en sluizen. Door de veel te intensieve vangst van glasaaltjes (o.a. voor de kweek), ziektes en watervervuiling is de paling ernstig bedreigd.
Greenpeace beweert een aantal dingen over glasaal. De intrek is inderdaad moeilijker geworden door allerhande waterkeringen die in de rivieren en meren gemaakt zijn. De beweringen van Greenpeace over intensief vissen op glasaaltjes, ziektes en watervervuiling zijn erg suggestief. Het vissen op glasaal is in Nederland bij wet verboden. Glasaalvisserij is in de rest van Europa via lokale regelgeving gereguleerd. Ziektes waaraan palingen massaal zouden overlijden zijn niet bekend in de literatuur. Watervervuiling waar Greenpeace over spreekt is achterhaald, anno 2007 zijn de meeste waarden die gemeten worden zijn vele malen lager als op enig moment na de tweede wereldoorlog. Wederom mist Greenpeace de boot door suggestief zonder een bewijs wat te roepen.
Het aantal glasaaltjes is gigantisch afgenomen; er is nog slechts 1 procent van de populatie van de jaren '80 over.
Deze bewering is gegrond op één onderzoek. De gebruikte gegevens over palingvangsten, en dus ook glasaalvansgten, zijn veelal incompleet. Er is in Nederland en veel andere landen van Europa geen meldplicht of registratieplicht van hoeveelheden in het wild gevangen paling. Hierdoor ontbreken totale vangstgegevens. Gegevens die er zijn dus zeer onbetrouwbaar en berusten veelal op aannames. Greenpeace gebruikt dus gegevens die niet op gecontroleerde metingen (waarheid) berusten.
Sinds juni 2007 is paling opgenomen op de CITES lijst van beschermde diersoorten om te voorkomen dat de paling uitsterft.
Als Greenpeace het bewuste besluit van Cites goed gelezen had zou men dit niet schrijven. Paling zal per 2009 opgenomen worden in Appendix II van het Cites verdrag. Appendix II bevat enkele soorten die niet direct met uitsterven bedreigd zijn, maar dat kunnen worden tenzij de handel nauw gecontroleerd is. Paling is de eerste consumptievis die op deze lijst komt te staan. Het CITES-verdrag bepaald dat per 2009 geen paling (van de soort: Anguilla anguilla) zonder schriftelijke vergunning van het Cites buiten haar oorspronkelijk leefgebied mag worden verplaatst. De Europese Unie (EG) heeft inmiddels een voorstel gemaakt waaraan lidstaten zich moeten houden. Voorts dienen de lidstaten maatregelen te nemen om het natuurlijke leefgebied van de paling te beschermen. Door maatregelen te nemen dat jonge glasaal het zoete water kunnen bereiken en na en aantal jaren volwassen palingen zich zonder hinder kunnen verplaatsen naar de zoute oceaan. De totale hoeveelheid in het wild levende palingen is nog zo groot dat van uitsterven op dit moment geen sprake is. Enkele vooraanstaande wetenschappers menen dan ook dat van uitsterven geen sprake zal zijn. Eerder zal het economisch niet meer verantwoord zijn om commercieël paling te vissen. Greenpeace gaat wederom kort door de bocht door de indruk te wekken dat paling op het punt staat uit te sterven.
Paling is in 2007 gevonden in vrijwel alle supermarkten.
De Europese paling moet kunnen herstellen en hoort dus niet in de supermarkt te worden verkocht!
Deze opmerkingen krijgen na het lezen van bovenstaand een heel andere smaak. Kortom laat u niet misleiden door Greenpeace dat met onvolledige, suggestieve, niet op waarheid berustende en veelal onjuiste informatie de consument om de haven* leidt.
* om de haven leiden: vrije zeewaardige interpretatie van om de tuin leiden.
Greenpeace doet op 15 april 2008 een persbericht uitgaan over paling in het schap bij diverse supermarktketens. Wat Greenpeace niet schrijft is dat sinds eind vorig jaar in Europa de palingvangsten gereguleerd worden door strenge voorschriften. Die voorschriften bestaan uit maatregelen die zijn of worden genomen volgens het Europese aalplan. Dit plan heeft tot doel de totale hoeveelheid paling in Europese wateren weer op een hoger peil te brengen. De Europese Commissie zal aansluitend in 2012 een evaluatie maken.