Hoe gezond is vis? Tros Radar uitzending 3 november
Hilversum, 4 november 2008
De gemiddelde Nederlander eet slechts 3,4 kilogram vis (mager en vette) per jaar. Dit tegen 60 kilo vlees en 30 kilo snacks gemiddeld per persoon per jaar. De Gezondheidsraad adviseert om twee keer per week vis te eten waarvan één keer een vette vissoort.
Tros Radar heeft bij monde van Antoinette Hertsenberg op maandagavond 3 november op zeer ongenuanceerde wijze over de gezondheidsrisico's van het eten van vis en visproducten bericht. Hierbij liet Antoinette twee in de studio aanwezige sprekers niet uitpraten en viel beide regelmatig in de rede. Stephan Peters die als toxicoloog aan het Voedingscentrum verbonden is en Wil van Fliert van het Productschap Vis mochten niet inhoudelijk reageren op de stellingen van Antoinette. Antoinette had in de studio de onderwatercameraman Dos Winkel die foutieve berichtgeving verspreidt over de toxicologische gevaren van het eten van vis.
Radar zegt op haar site dat ze wetenschappers, natuurbeschermers en politici en het voedingscentrum aan het woord laat. Voortdurend in de uitzending laat Hertsenberg oude gedateerde beelden zien van Greenpeace. Voorst gaat zij uit van een vrouw van 60 kilogram lichaamsgewicht bij haar berekeningen over de maximale hoeveelheid dioxines die een mens per dag mag consumeren. Zij gaat voorbij aan de maximale toegestane norm voor een vrouw die 14 pg per kilo lichaamsgewicht mag zijn. Deze norm is wetenschappelijk onderbouwd en geldt volgens de Gezondheidsraad voor vrouwelijke personen. Voor mannelijke personen geldt een hogere norm. Beide normen zijn na gedegen wetenschappelijk onderzoek aanbevolen. De Gezondheidsraad verklaart: de voordelen die te behalen zijn uit het eten van vis zijn tot tweehonderd keer groter als het mogelijke risico.
De beweringen van Hertsenberg over Nederlandse paling in hetzelfde programma zijn allen feitelijk onjuist en niet gebaseerd op enige feiten en voorschriften. Een gebrek aan kennis mag daarom niet worden uitgesloten. Toen de heer Fliert van het Productschap Vis in het programma van Hertsenberg een en ander probeerde duidelijk te maken viel Hertsenberg hem meerdere malen in de rede. Vasstaat dat 95% van alle in Nederland verkochte paling ver onder de 4 pg blijft terwijl 12 pg de wettelijke norm is.
Onderbouwd onderzoek door de Voedsel en Waren Authoriteit wijst dat er streng gecontroleerd wordt op paling uit wateren met verhoogde dioxine gehaltes. Zie hierover deze link.
Beter en genuanceerder werd er al een maand eerder door Vara's Kassa berichtgegeven.
Deze uitzending kun u via deze link bekijken.