Hoe krijgen we schieraal langs gemaal?
Met beroepsvissers wordt volop gewerkt aan het project ‘Geleiden van schieraal langs gemalen’. In dit project worden innovatieve systemen getest waarmee aal wordt weggeleid van gemaalpompen. Deze systemen moeten voorkomen dat aal, maar ook andere vissen die naar zee willen trekken, in de gemaalpompen terecht komen.
Bij zeven gemalen, verspreid over Nederland, worden momenteel proeven gedaan met verschillende systemen om vissen te weren en/of te geleiden naar een alternatieve migratieroute of een opvangbak van waaruit de schieraal overgezet kan worden. De systemen die op het moment getest worden zijn een fijnmazig rooster (Waterschap Amstel Gooi en Vecht), stroboscooplampen (Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden), kunstmatige zijstroming (Waterschap Noorderzijlvest en Scheldestromen), een visvriendelijk gemaalconcept en ultrasone geluidsgolven (Wetterskip Fryslan) . Het onderzoek levert unieke nieuwe informatie over de toepasbaarheid van de verschillende systemen bij gemalen. Begin 2012 zullen de resultaten van het onderzoek bekend zijn en uitgedragen worden via diverse media.
Bijschrift bij foto:
Onderzoek bij gemaal Casper Hommes in Zuid-Wolde. Beroepsvisser Johannes Veenstra uit Groningen werkt samen met een Amerikaanse ontwerper van geleidingssystemen bij het legen van de fuik die de, door de zijstroom afgeleide, schieraal opvangt. Het communiceren in het Engels ging Johannes aardig af en de samenwerking verliep ook prima.
Dit project is geselecteerd in het kader van het Nederlandse Operationeel Programma ‘Perspectief voor een duurzame visserij’, dat wordt medegefinancierd uit het Europese Visserijfonds (EVF).
Bron: Combinatie van Beroepsvissers