IUCN stelt Anguillid Specialisten groep aan
Londen, juli 2012
De IUCN, (Internatinal Union for Conservation of Nature, een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen.) is de oudste en grootste wereldwijde natuurbeschermingsorganistatie. Binnen de IUCN zijn verschillende Species Specialist Groups actief. Onderdeel van één van die SSG is de Freshwater Fish Specialist Group (FFSG). Een groep wetenschappers die zich helemaal richt op vissoorten die in zoetwater leven. Sinds kort is daar een nieuwe Aal specialistengroep aan toegevoegd. Matthew Gollock is de Voorzitter van de IUCN SSC Anguillid Specialist Sub-Group.
Voor 30 jaar of meer is er onder belanghebbenden een groeiende bezorgdheid met betrekking tot de afname van een aantal populaties van palingsoorten binnen de soort Anguillidae, hierna aangeduid als 'aal'. Er zijn verschillende causale factoren die zijn gekoppeld aan de dalingen van de aal zoals belemmeringen voor migratie; ziekte; verontreiniging; wijzigingen in oceanische stromingen; bevissing; en verlies van habitat.
Als gevolg van hun complexe, katadrome levenscyclus (voeding en groeien in wateren met diverse zoutgehalten en de voorplanting die nog nooit door de mens is waargenomen ergens in de Oceaan) is de wetenschap in het algemeen van mening dat de genoemde factoren synergetische en/of cumulatieve effecten zullen hebben.
Voor het groeiende bewustzijn dat een aantal palingsoorten een daling van de jonge aanwas en/of volwassen exemplaren vertonen, is er grote bezorgdheid met betrekking tot gebrek aan onze kennis van de biologie van deze soorten. Deze lacunes in de kennis en het ontbreken van lange termijn datasets belemmeren uiteindelijk de juiste instandhoudings- en beheersmaatregelen inspanningen. Tenslotte maakt de katadrome aard van aal dat de beheers- en instandhoudingsmaatregelen uiterst moeilijk, vandaar is de overgrote meerderheid van inspanning tot op heden gericht op het zoetwater leefmilieu.
De nieuw opgerichte Anguillid Specialisten subgroep opereert als een subgroep van de FFSG, en heeft tot doel om effectieve instandhoudings-, en beheersactiviteiten te ontwikkelen die voordeel hebben voor de aal. Alsmede zal deze groep ook optreden als 'advocaat' om daarmee de bewustmaking van de bedreigingen voor de soort te coördineren. De Anguillid Specialist Sub-Group (ASSG) zal dienen als een deskundig orgaan om het IUCN Species programma zoetwater biodiversiteit en rode lijst eenheid te helpen bij het uitvoeren van rode lijst evaluatie voor aal.
Het regelmatig herzien van de lijst en de instandhouding van de soort. Bovendien zal de groep fungeren als wereldwijd netwerk voor degenen die werkzaam zijn op het gebied van instandhouding van aal; stimuleren en bevorderen van wetenschappelijk onderzoek naar de ecologie van en bedreigingen voor, aal; ondersteuning van CITES, op zowel nationaal en internationaal niveau, in aal gerelateerde kwesties. Door nauwe samenwerking met overheden, onderzoeksinstellingen, natuurbeschermingsorganisaties en belanghebbenden zal deze groep specialisten gemeenschappelijk effectieve instandhoudingsmaatregelen kunnen ontwikkelen en implementeren.