Klootwijk aan Zee: IJsselmeerpaling uit Ierland ?
Hilversum, 15 juli 2008
In de aflevering over paling van het programma Klootwijk aan Zee uitgezonden op woensdag 16 juli 2008 op Nederland 2 tussen 20:55 - 21:25 (Genre: Informatief - Omroep: RVU) vertelt men dat IJsselmeerpaling uit Ierland komt. Dit is misleidend en feitelijk onjuist.
Klootwijk aan Zee in haar aflevering over paling:
Afl.: Paling.
Een van de meest geheimzinnige vissen is de paling. En een van de lekkerste visproducten is gerookte paling uit het IJsselmeer. In (voormalige) vissersdorpen rond de Zuiderzee is volop IJsselmeerpaling te koop.
Klootwijk aan Zee ontdekt het geheim van de IJsselmeerpaling. Het IJsselmeer is verhuisd en katholiek geworden.
Hoe het wel zit:
Dat paling een geheimzinnige vis is staat al heel lang vast. Nu zelfs in de 21e eeuw hebben mensenogen nog nooit het paren van palingen in het wild gezien. Palingen worden allemaal geboren in de Sargassozee, een gebied uit ter grote van Europa waarin onderandere de beruchte Bermuda driehoek ligt. Paling was al voedsel voor de oude Grieken in Aristoteles zijn tijd, ruim 2300 jaar geleden. In Nederland eten we al paling in de tijd van de Romeinen. Paling wordt dus al eeuwen gegeten dat bewijst verder “Le menagier de Paris” een kookboek uit 1394 waarin diverse recepten met paling staan beschreven. Ook in Amerika werden door de ”Mayflower Pelgrims ” in de winter van 1621 al paling gegeten. Door de hoge energiegehalte van de paling overleefden deze eerste emigranten van Amerika hun eerste winter.
De suggestie die Klootwijk aan Zee in de aflevering "Paling" wekt dat alle in Nederland verkochte IJsselmeerpaling uit Ierland komt is misleidend en feitelijk onjuist. Verkopers van paling zijn wettelijk verplicht om het vangstgebied van de paling te vermelden. De VWA (Voedsel en Waren Autoriteit) controleert op de vermelding van vangstgebieden. De VWA schrijft reeds op 14 maart 2007 het volgende: "Consumenten hebben de keuze voor de herkomst van de paling die zij kopen voor een groot deel zelf in de hand". Verder schrijft zij "Verkopers van vis zijn namelijk wettelijk verplicht aan te geven waar de vis vandaan komt als de klant daarom vraagt." Om te besluiten met: "De VWA treedt streng op tegen bedrijven die de regels niet voldoende naleven" Van het veranderen van Ierse paling in IJsselmeerpaling kan dus géén sprake zijn.