Kweekpaling gedijt goed in de natuur
Wageningen, 16 maart 2012.
Uit vandaag bekend gemaakte resultaten van wetenschappelijk onderzoek blijkt dat paling die in kwekerijen is opgegroeid en na enkele maanden in het buitenwater wordt uitgezet, zich prima weet te redden. Jonge opgekweekte palingen schakelt eenmaal uitgezet direct over op natuurlijk voedsel. Ook blijkt uit de groeicijfers dat de jonge opgekweekte palingen het even goed doen als hun soortgenoten die niet in kwekerijen zijn opgegroeid. De uitkomsten zijn goed nieuws voor DUPAN die werkt aan een sneller herstel van de palingstand in Nederland door middel van o.a. uitzet van opgekweekte paling.
Katalysator voor herstel van de palingstand
Indien het lukt om met opgekweekte paling de meest kwetsbare levensstadia te passeren voordat paling wordt uitgezet, dan kunnen kwekerijen als katalysator dienen voor het herstel van de palingstand. De uitkomsten van het onderzoek vormen daarom belangrijke informatie voor herstelprogramma’s rond de uitzet van glas- en pootaal. Daarnaast bieden de resultaten perspectieven voor de verduurzaming van de palingvisserij en de invulling van het ‘Decentraal Aalbeheer’.
Onderzoeksopzet
In 2011 zijn in grote vijvers met natuurlijke omstandigheden jonge palingen uitgezet. Onderzocht is hoe jonge, opgekweekte paling (pootaal) en wilde, jonge paling (glasaal) opgroeien in de natuur. Daaruit bleek dat zowel glasaal als opgekweekte paling in de natuur goed weten te overleven: meer dan 90% van beide soorten was na een half jaar nog in leven. Bovendien bleken beide soorten flink gegroeid: de glasalen van gemiddeld 6,7 naar 19,4 cm en de pootalen van gemiddeld 18,4 naar 23,9 cm. Dat betekent een groei van respectievelijk 12,7 en 5,5 cm in een half jaar. Het onderzoek toont bovendien aan dat opgekweekte jonge palingen gemakkelijk overschakelen op natuurlijk voedsel.
Vervolgonderzoek
Om te kunnen bepalen of opgekweekte jonge paling in de natuur ook betere overlevingskansen heeft dan natuurlijke glasaal, heeft de stichting DUPAN subsidie voor vervolgonderzoek aangevraagd. Dit onderzoek zal ook belangrijke natuurlijke sterftefactoren meenemen, waarbij de uitkomsten van het nu afgeronde onderzoek als 0-meting zullen dienen.
Subsidie
De Stichting DUPAN kreeg van het Ministerie van EL&I innovatiesubsidie voor dit 250.000 euro kostend onderzoek. De subsidie werd verstrekt in het kader van de regeling Innovatie in de visserijketen. Van de subsidie is 30% gefinancierd door het Europees Visserij Fonds (EVF). De Stichting DUPAN, die het initiatief nam, droeg 50.000 euro bij. Het onderzoek werd begeleid door een wetenschappelijke adviescommissie, bestaande uit IMARES (Wageningen University & Research Centre) Witteveen+Bos, NIOS en Aquaculture Experience. De uitvoering vond plaats bij Viskweek Centrum Valkenswaard.
Foto: Onderzoekers vangen de flink gegroeide palingen op uit de proefvijvers
YouTube: Onderzoeksfilm onderzoek met beelden onderzoek en uitslagen Link: http://youtu.be/GcGWQ7zA8P0
bron:Stichting DUPAN