Onderzoek groeisnelheid glasaal en gekweekte pootaal
Valkenswaard, 6 mei 2011.
Bij Viskwekerij Valkenswaard zijn vanmiddag jonge palingen uitgezet in het kader van een grootschalig onderzoek. Het Ministerie van EL&I heeft aan de Stichting DUPAN een innovatiesubsidie verstrekt voor dit 250.000 euro kostend onderzoek naar de effecten van uitzet van jonge paling en hoe de kweeksector optimaal kan bijdragen aan het herstel van de dalende palingpopulatie.
Jan van Mechelen (links) van Viskwekerij Valkenswaard en Hans Boon (Aquaculture Experience) zetten jonge paling uit.
De subsidie werd verstrekt in het kader van de regeling Innovatie in de visketen. Van de subsidie is 30% gefinancierd door het Europees Visserij Fonds (EVF). De Stichting DUPAN, die het initiatief nam, draagt 50.000 euro bij. Onderzocht wordt hoe jonge, opgekweekte paling (pootaal) en natuurlijke, jonge paling (glasaal) opgroeien in de natuur en welke soort het meeste rendement oplevert voor de palingpopulatie. De palingpopulatie of palingstand in Nederland en Europa baart zorgen. Het natuurlijke leefgebied - de Europese binnenwateren - is voor jonge paling de laatste 50 jaar steeds slechter bereikbaar geworden door dammen, sluizen en dijken. Paling wordt in de Sargasso Zee geboren en zwemt naar de Europese kust. Ze groeit op in het binnenwater en wordt geslachtsrijp. Vervolgens wil de paling weer terug naar zee om te paaien, maar ook dan wordt paling belemmerd door de vele barrières. De gegevens vormen belangrijke informatie voor het 'Decentraal aalbeheerplan' van de Combinatie van Beroepsvissers, waarvoor een pilot loopt in Friesland. Deze pilot is gericht op een sneller herstel van de palingstand dan met het huidige Europese herstelplan mogelijk is.
De uitvoering van het onderzoek wordt gedaan door Witteveen & Bos en Aquacultere Experience in samenwerking met Viskwekerij Valkenswaard en de Stichting DUPAN.
Initiatiefnemers William Swinkels (DUPAN, 2e links) en Hans Boon (rechts) met medewerkers Viskwekerij Valkenswaard.