Het Wereld Natuur Fonds (WNF), Stichting de Noordzee (SDN), Sportvisserij Nederland en Natuurmonumenten hebben op dinsdag 8 september de Vaste Commissie voor LNV van de Tweede Kamer een broodje panda aangeboden.
De natuurbeschermers willen hiermee duidelijk maken dat het eten van een broodje paling te vergelijken is met het eten van een broodje panda. Beide diersoorten hebben volgens natuurbeschermers en de sportvissers de status 'ernstig bedreigd'. Hier gaan de natuurbeschermers en de sportvissers behoorlijk in de fout door gebrek aan kennis.
Het is totaal onjuist om paling met de panda te vergelijken. Zowel de paling als de panda staan op de CITES lijst. CITES is de wereldwijde conventie die de handel in bedreigde en mogelijk bedreigde dier-, en plantensoorten regelt. De panda staat in Appendix I. En mogen derhalve niet uit het wild gehaald worden.
De beschermde status van de paling is: CITES Appendix II; Dieren die niet direct met uitsterven bedereigd worden. Appendix II dieren zijn volgens CITES: vrij verhandelbaar binnen het oorspronkelijke leefgebied.
Minister Verburg geeft de paling na het instellen van het im-, en exportverbod al veel meer bescherming dan CITES eist.
Het zijn nu juist de vissers, verwerkers en kwekers van paling die het dier willen redden door miljoenen kleine en grote palingen terug te geven aan de natuur.
Sportvisserij Nederland en WNF/WWF zijn tegen uitzet van paling. Ook klinken er uit deze hoek geen protesten tegen de export van jonge paling uit Spanje en Frankrijk waar jaarlijks vele miljarden kleine palingen (glasaal) verkocht worden aan het Verre Oosten.
Het WNF/WWF, dat in 2006 geen geld (1000 euro) over had voor een uitzetproject (30.000 stuks) van jonge paling in het stoomgebied van de rivier de Eem, doet ook nu niks aan het herstellen van de palingstand.