Palingkweek binnenkort mogelijk
Leiden, 28 oktober 2009
Leidse wetenschappers voorspellen dat het over een jaar of drie mogelijk is om op grote schaal paling te kweken.
Tijdens een bezoek, dinsdag 27 oktober, bezocht minister Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het Gorlaeus Laboratorium in Leiden. Professor Herman Spaink en universitair docent Guido van den Thillart leiden de minister rond in het Cell Observatory en de palingkweekruimte. De onderzoekers bestuderen hoe de aal zich in gevangenschap kan voortplanten. Professor Herman Spaink vertelde de minister dat het vermoedelijk niet lang meer duurt voordat palingen commercieel gekweekt kunnen worden. Onlangs bereikten Spaink en Van den Thillart een grote doorbraak in het onderzoek doordat zij er in slaagden zelf larven te kweken uit volwassen palingen.
De palingstand neemt over de hele wereld af door een heel scala aan oorzaken zoals milieuvervuiling en veranderingen van het leefgebied. Ook speelt de klimaatverandering ook een mogelijke rol. Leidse biologen onder leiding van dr. Guido van den Thillart maakten in 2007 al aannemelijk dat dioxine-achtige verbindingen zoals PCB's waarschijnlijk een hoofdrol spelen bij het teruglopen van de aalstand.
Het onderzoek van de Leidse wetenschappers is van groot belang voor het kweken van paling. Het was tot nu toe niet mogelijk paling in gevangenschap te laten paaien. De gangbare methode van palingkweken is daarom in zee gevangen glasaaltjes op het land in bakken op te kweken. Maar ook de instroom van glasaal loopt terug. Deze instroom, bestaande uit jongbroed (glasaal) dat vanuit de oceaan de rivieren opzwemt en op dat moment al een leeftijd heeft van ca, 3 jaar.
In Volendam begint binnenkort de eerste experimentele glasaalkwekerij waar met de kennis en ervaring van het onderzoek in Leiden en met hulp van het Innovatienetwerk van LNV de palingkweek verder wordt onderzocht en uitgeprobeerd.