Partij van de Dieren: gebrek aan vakkennis.
Den Haag, 1 augustus 2008
De PvdD (Partij van de Dieren) heeft onderstaande vragen aan de minister van LNV (Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid) gesteld over de vangst van paling in Ierland en het levend vervoer ervan naar Nederland met de haak nog in de bek.
De Nederlandse palinghandel geeft de antwoorden in cursief
-
Bent u bekend met de televisie-uitzending ‘Klootwijk aan Zee; Paling’?
Antw: Ja, het programma Klootwijk aan Zee brengt een aantal aspecten van de visserij met de nodige humor voor de camera. Bekend is dat dit programma niet altijd het volledige verhaal vertelt of soms iets anders brengt als het in werkelijkheid is. De kijker zonder vakkennis kan een mogelijk onjuiste of onvolledige voorstelling krijgen van de werkelijke gang van zaken.
-
Kunt u uitleggen waarom palingen die in Ierland worden gevangen niet eerst worden gedood als zij met de haak nog in de bek naar Nederland worden vervoerd?
Antw: De in Ierland gevangen palingen worden aldaar verdoofd met ijswater en verpakt met een ruime hoeveelheid ijs. Dit was duidelijk te zien in het programma Klootwijk aan Zee. De transporttemperatuur van vis ligt volgens warenwettelijk voorschrift tussen 0 en 4 °C. Vast staat dat het wetenschappelijk bewezen is dat palingen bij temperaturen onder + 4°C geen activiteit meer vertonen. Helaas ontbreekt het op deze punten aan kennis bij de PvdD door bij het publiek de indruk te wekken dat Ierse paling niet vervoerd worden zoals de Nederlandse wet dit voorschrijft.
-
Kunt u aangeven hoeveel dagen het maximaal mag duren voordat de paling wordt gedood, nadat deze in Ierland is gevangen?
Antw.: De palingen die uit Ierland komen worden altijd direct na aankomst in Nederland geslacht. Dit gebeurd door onderkoeling in een zoutwater met ijs. De temperatuur van die oplossing is - 5 °C (ONDER NUL DUS). De PvdD, wederom niet gehinderd door de geringste vakkennis, belast ons inziens de Minister met onnodige vragen.
-
Kunt u aangeven op welke wijze deze paling in Nederland uiteindelijk wordt gedood?
Antw.: Zoals al bij vraag 4 omschreven: door de onderkoeling in een zout, water en ijsoplossing met een temperatuur van vijf graden onder nul. Palingen zijn direct dood bij deze methode. In Nederland worden paling op dergelijke manier gevangen en binnen zeer korte tijd diect gedood voor verdere verwerking. Door de onderkoeling heeft de paling wetenschappelijk bewezen geen activiteit meer. De Nederlandse palinghandel is van mening dat de door haar gekozen werkwijze diervriendelijk en uiterst verantwoord is. Van enige bezwaren kan dus geen sprake zijn.
-
Is het in Nederland toegestaan om op deze wijze paling te vangen, levend te vervoeren met de haak nog in de bek en pas na vervoer te doden? Zo ja, hoe verhoudt zich dit tot het verbod om dieren onnodig pijn te doen? Zo neen, waarom laat u deze praktijk toe?
Antw.: Ja, immers alle sportvissers vangen ook vis met een haakje. De visserij met haken is echter wel de meest duurzame vorm van visserij, Bijvangsten (discards) zij geheel uitgesloten en daardoor kan er bewust en duurzaam mee gevist worden. Voor de overige opmerkingen als gesteld in vraag 5. verwijzen wij naar ons antwoord op vraag 4. De Nederlandse palinghandel is van mening dat de door haar gekozen werkwijze diervriendelijk en uiterst verantwoord is. Van enige bezwaren kan dus geen sprake zijn.
-
Deelt u de mening dat de in de uitzending geschetste vangstmethode van paling door de Ierse vissers, evenals ook het levend transporteren van deze paling - met nog steeds de haak in de bek - naar Nederland een ontoelaatbare vorm van dierenmishandeling is? Zo ja, hoe verhoudt zich dat tot uw wens om tot een meer duurzame visserij te komen, waarin ook diervriendelijkheid een belangrijk thema is? Zo neen, wat gaat u eraan doen?
Antw.: Nee, wij delen die mening niet. De palingvisserij in Ierland, op het Lough Neagh, is een bewezen vorm van zeer duurzame visserij. Van ongewenste bijvangsten (discards) is géén sprake en er wordt zeer bewust omgegaan met het dier en zijn leefmilieu. Onderandere door alle mogelijke maatregelen te nemen dat het dier niet onnodig lijden. Tevens zorgt de betrokken coöperatie, die alle visrechten bezit, voor streng gecontroleerde visserij en terugplaatsing van grote hoeveelheden glasaal en jonge pootaal in het meer. Meer vangen als er teruggeplaatst wordt is in het Lough Neagh absoluut niet aan de orde. Hierdoor is het Lough Neagh reeds sinds1965 s'werelds grootste palingvisserij met jarenlange constante opbrengsten. Als de PvdD enige kennis had van de palinghandel zou men deze vraag zeker achterwege hebben gelaten.
-
Bent u voornemens deze methode van levend vervoer van paling met de haak in de bek van de paling te verbieden? Zo ja, wanneer? Zo neen, waarom niet?
Dit antwoord laten wij graag over aan de Minister.
Bij het stellen van al deze vragen is duidelijk merkbaar dat de PvdD niet gehinderd wordt door enige vakkennis over paling, de Nederlandse palingverwerking of Ierse paling in het bijzonder.