Spanje en Frankrijk kiezen niet voor bescherming van de paling. De visserij op glasaal en de export van deze jeugdige palingen zijn in dez landen erg winstgevend. Glasaal brengt soms wel duizend euro per kilo op. Spanje en Frankrijk durven daarom de export naar met name het Verre Oosten (China, Taiwan en Japan) niet direct te verbieden. Dit was tot op heden de afspraak na het plaatsen van paling in het CITES appendix II. Spaanse en Franse delegaties kregen het voor elkaar dat een groep wetenschappers van de Conventie inzake de Handel in Bedreigde Diersoorten (CITES) besloot de export voorlopig nog toe te staan.
Onze Minister Gerda Verburg (LNV) vindt dat niet kunnen. Zij zal in Europees verband aandringen op een algeheel exportverbod van glasaal. Minister Gerda Verburg heeft met onmiddelijke ingang, eenzijdig, een Nederlands exportverbod afgekondigd voor levende paling en palingprodukten. Haar Ministerie zal geen vergunningen meer afgeven voor export en handel in paling en palingproducten met landen buiten de Europese Unie.
Op deze manier wil de Minister bijdragen aan het herstel van de palingstand en vooral een signaal afgeven aan de Zuid-Europese landen die zeer grote hoeveelheden glasaal (zeer jonge paling) exporteren.
Het door de Minister aangekondigde Nederlandse exportverbod geldt voor alle paling en palingproducten van niet-paairijpe rode aal en paairijpe schieraal. Glasaalvisserij is al ruim veertig jaar verboden in Nederland.