Woensdagmiddag 18 maart heeft de commissie Visserij van de Tweede Kamer gesproken over het laatse voorstel van LNV Minister Gerda Verburg betreffende een vangstverbod op paling in de maand oktober. De leden van de Commissie Visserij dreigen het door LNV Minister Gerda Verburg aangekondigde vangstverbod voor paling te blokkeren als het in stemming komt in de Tweede Kamer. De SP wil via een motie voorkomen dat vissers in de maand oktober geen paling mogen vangen. Niet allen de SP maar ook de coalitiepartijen zijn kritisch.
Tijdens het debat bleek dat een ruime meerderheid in de Tweede Kamer zeer grote moeite heeft met het laatste plan van LNV Minister Gerda Verburg.
Voor de palingvissers is oktober de maand waarin ze bijna de helft van hun jaarvangst aan paling vangen. De palingvissers kwamen dan ook eerder met een eigen alternatief plan om de palingstand te verbeteren. Dit plan omvat onder andere hulp voor volwassen palingen bij het terugzwemmen naar de geboortegronden en het uitzetten van jonge paling in wateren die moeilijk bereikbaar zijn.
Palingen ondervinden in Nederland veel hinder en schade van gemalen en de 15.000 hindernissen die ze tegenkomen op hun trektocht in Nederland. Palingen over de dijk te helpen is beter dan ze te vermorzelen in een gemaal aldus het plan van de palingvissers. Er ligt dus een natuurbeheerstaak voor de palingvissers in het verschiet. De plannen van de palingvissers ontvangen veel sympathie bij VVD, SGP, SP, PvdA en CDA.
SP-Tweede Kamerlid Hugo Polderman kondigde woensdagavond dan een motie aan, die zich keert tegen het voorstel van de Minister zoals het er nu ligt.
Aanvankelijk wilde Minister Verburg de vangst in de maanden september en oktober volledig verbieden. Nu de palingvissers bereid zijn om zelf een deel van hun plan uit te voeren, onder meer door het uitzetten van jonge vis, kon de maand september vervallen, aldus Verburg. Voor het nieuwe aalbeheerplan heeft Nederland de goedkeuring nodig van de Europese Commissie.
De Minister hield de Tweede Kamer voor dat er waarschijnlijk geen goedkeuring zal komen, als er helemaal geen vangstverbod op genomen is in het definitieve Aalbeheersplan. CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan zei aan het einde van de vergadering niet overtuigd te zijn door het betoog van de minister.
GroenLinks en de Partij voor de Dieren vinden daarentegen dat de paling ten dode is opgeschreven door het plan van de minister. Volgens deze partijen is een vangstverbod van vier of vijf maanden noodzakelijk. Hiermee staan ze alleen in de Kamer. Deze twee partijen zien geen voordelen in het inzetten van palingvissers om te voorkomen dat er jaarlijks vele tienduizenden volwassen palingen vemorzeld worden door Nederlandse gemalen.