Duurzaam
Vis kweken in Nederland gebeurt duurzaam omdat voor visvoer afval van de visproductenbedrijven gebruikt wordt. Daardoor wordt voor visvoer minder van hele vissen gebruikgemaakt. In het voer (bijvoorbeeld voor meerval) kan bovendien volstaan worden met 20% 'vis' naast 20% dierlijke grondstoffen en 60% plantaardig. Daarnaast gebruikt de Nederlandse viskweker bij het kweken vrijwel geen extra water, omdat ze het water recirculeren. Ook is het energiegebruik van de kweekbedrijven door het recirculatiesysteem beperkt. Sommigen gebruiken de bij de zuivering vrijkomende afvalstoffen voor energieproductie.
Viskweek geen bioindustrie
Wim Eijk vindt dat het kweken van vis niet als bioindustrie gezien moet worden.
"'Het kweken van vis is niet te vergelijken met de productie van varkens- en pluimveevlees. Het milieu waarin de vis gehouden wordt, is voor de vissen een prima leefomgeving. Bij een verantwoord aantal vissen per kubieke meter water ervaren de vissen geen stress en komen er geen vechtpartijen voor. Bovendien komt er door de afwezigheid van stress weinig ziekte voor en zijn er geen redenen om gebruik te maken van voederadditieven. Door de recirculatie van het water waarin de vis zich bevindt wordt het leefmilieu schoon gehouden."
Doden onder verdoving
Zelfs het electrische verdovingssysteem dat ontwikkeld is voor het bedwelmen van meerval en paling voorafgaand aan het slachten kan 'diervriendelijk' genoemd worden. Met deze verdovingsmethode wordt de hersenactiviteit van de vis stilgezet en is er geen sprake van pijnperceptie tijdens het slachten van de vis. Door deze methode is het gebruik van zout voor het doden van paling niet meer nodig.
Bron:Voedingsmagazine juni 2010