AMSTERDAM - In de Tweede Kamer zijn in de nacht van donderdag op vrijdag twee belangrijke moties aangenomen over paling en palingvisserij. Het betreft de motie Koppejan die voorziet in een uitzet van 157 duizend kilo volwassen palingen in gebieden waar deze vrije uittrek hebben en over het opnemen van in- en uittrekprogramma's in het definitieve aalbeheerplan en de motie Polderman over projecten om het natuurlijk aanbod van glas- en pootaal zo optimaal mogelijk te benutten.
Alex Koelewijn van Spakenburg Paling BV is blij dat deze moties aangenomen werden. “Met deze moties wordt de mogelijkheid benut om beroepsvissers in het seizoen grote hoeveelheden volwassen schieraal (paairijpe paling) te laten verplaatsen. Dit verplaatsen is noodzakelijk om te voorkomen dat schieralen die naar hun geboortegronden terug willen zwemmen door Nederlandse gemalen gedood worden. Jaarlijks vinden zeer grote hoeveelheden volwassen schieraal de dood als ze in gemalen kapot gehakt worden. Dat dodelijke effect moet zeker niet onderschat worden”
Natuurlijk zijn er veel meer oorzaken voor de teruggang in de palingstand. Zo blijkt uit het rapport Eijsakkers dat vorige week door Minister Verburg aan de kamer werd aangeboden, dat de biologische productiecapaciteit in het IJsselmeer van 90 kilo paling afnam naar 3 kilo paling per hectare. Volgens Alex zijn dat verschillen die voornamelijk veroorzaakt worden door het feit dat de goede visgronden ingepolderd zijn. "In de toekomst zullen er dus nooit meer echt grote hoeveelheden paling uit het IJsselmeer kunnen komen”, aldus Alex.
Toch houdt Alex vertrouwen in de toekomst van de paling in Nederland. “Nederlanders aten al paling in in de tijd van de Romeinen en daarbij kan men vermelden dat paling reeds in de middeleeuwen van zeer grote economische waarde was. Paling is en blijft dus een product dat net als klompen en molens bij Nederland hoort. Het is een vis met grote cultuurhistorische waarde. Daarom steunt het grootste deel van de Nederlandse palingbedrijven de Stichting Future For Eel (FFE). Deze stichting zet zich in voor kennisvermeerdering over de paling, een verbetering van de palingstand binnen Europa in het bijzonder binnen Nederland en verdere duurzaamheid van de visserij.”
Wat Alex erg jammer vindt is dat er nog steeds palingbedrijven in Nederland zijn die het nut en noodzaak niet in willen zien van steun aan deze onafhankelijke stichting. De vishandel en de consument kunnen bijdragen aan deze stichting door gewoon geld over te maken. Belangrijk is dat de hele handelskolom die met paling te maken heeft de kans krijgt om geld voor deze stichting te verdienen. Zou de handel in paling worden stilgelegd dan verdwijnt deze mogelijkheid zeker.
Alex: "We moeten ons gezamenlijk blijven inzetten om de palingstand te verbeteren. Ons bedrijf zag dat in 2006 al in toen hebben wij 30.000 jonge palingen teruggegeven aan de natuur in het stroomgebied van de Eem. Vorig jaar hebben wij ook deelgenomen aan de grootschalige uitzet van volwassen schieralen die als pilot door FFE gedaan is. Dat zijn zeer kostbare aangelegenheden waarmee wij laten zien dat wij maatschappelijk verantwoord op een duurzame manier met de natuur om willen gaan.”
Op de vraag of die projecten de palingstand echt helpen verbeteren antwoord Alex: “Je kunt twee dingen doen in het leven, nummer één is niks doen, en nummer twee is actie ondernemen. Van nummer één weet ik zeker dat je veel geld in je zak kan houden en ook dat het géén enkel positief effect heeft op de palingstand. Nummer twee actie ondernemen kan tot gevolg hebben dat de paling weer terugkeert op plaatsen waar hij niet of nauwelijks meer voorkwam. Dat hebben wetenschappelijke onderzoeken al bewezen."
"Het feit dat één enkele paling tussen de twee en vier miljoen jongen kan krijgen zegt natuurlijk veel. Stel je nu eens voor dat van alle palingen die Spakenburg Paling heeft teruggeven aan de natuur er drie of vier het redden terug te zwemmen naar de Sargassozee en daar vervolgens jongen krijgen. Dat is toch in één woord: geweldig. Doorgaan met het terugplaatsen van palingen is erg belangrijk. Gewoon doorgaan dat zei ooit een televisie presentator en dat is dan ook wat er gebeuren moet.” aldus Alex.