Waterschap telt record aantal glasalen
Middelburg, dinsdag 14 juni 2011
Het Waterschap Scheldestromen heeft dit seizoen een recordaantal van ruim negenduizen glasalen geteld tegenover gemiddeld zesduizend in voorgaande jaren.
Een dergelijk groot aantal is sinds het begin van de tellingen (1998) nog nooit voorgekomen.
Men denkt dat dee toename komt door het vroege lenteweer en de weinige wind in maart en april van dit voorjaar.
Zoet water

Algemeen wordt aangenomen dat glasaal wordt in de Sargassozee een gebied bove Cuba in de Atlantische Oceaan Dit is echter nog nooit waargenomen door de mens. Jonge paling (Glasaal) komt massaal aan de kust van Europa en trekt dan naar gebieden met zoet water. De Nederlandse polders in zijn veelal afgesloten van vrije doorgang naar zee. Hiermee zijn door mensenhanden gebouwde hindernissen het grootste opstakel voor de 7 centimer lange visjes. Na tien tot twaalf jaar groeit de glasaal uit tot een paling, die uiteindelijk weer terugzwemt naar de Bermudastreek om zich voort te planten.
Vaak wordt van paling gezegd dat het een aaseter is. De Duitse onderzoeker Tech heeft bewezen dat paling geen dood aas eet.
Telling

Waterschap Scheldestromen telt elk jaar van half maart tot begin juni de glasalen. Het glasaalzeizoen duurt echter van eind oktbober tot begin juni. Het is dan ook aannemelijk dat er meer glasalen naar binnen getrokken zijn.